یکی از سوالهای متدوال که همیشه برای برنامهنویسان تازه کار یا علاقهمندان به برنامهنویسی وجود دارد، این است که برنامه نویسی وب را از کجا شروع کنم؟
با وجود مقالههای متعدد در این زمینه اما همیشه ابهاماتی در آن باقی میماند. این دلیل باعث شد که یک دوره تحت عنوان نقشه راه توسعه دهندگان وب ایجاد کند.
دورهی نقشه راه توسعه دهندگان چیست؟
این دوره یک دورهی آموزش برنامهنویسی نیست!
این دوره یک پیشنیاز برای مشخص شدن راه برنامهنویسان وب است. اگر به برنامهنویسی و طراحی سایت علاقه دارید، با گذراندن نقشه راه توسعهدهندگان میآموزید که باید طراحی وبسایت و برنامهنویسی را از کجا بیاموزید.
برای هر مفهوم از زبان برنامهنویسی یک درس قرار داده شده است که به راحتی مفهوم و کارایی آن زبان یا نرم افزار را بشناسید. این دوره به سادهترین زبان تمام نکاتی را که یک برنامه نویس نیاز دارد بداند معرفی میکند.
در دورهی نقشه راه توسعه دهندگان چه مطالبی میآموزید؟
در اینجا شما میآموزید که:
- برنامهنویسی تحت وب چیست؟
- برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم؟
- ترتیب یادگیری زبانهای مختلف برای اینکه طراح وب شویم، چیست؟
- هر زبان یا نرمافزار چه کاربردی دارد؟
- و…
و دهها سوال دیگر راجع به این مضامین که دانستن آنها باعث میشود راه توسعهی وب را گم نکنید!
این دوره همان پیشنیاز اساسی برای ورود به دنیای وب است. در دورهی نقشه راه توسعه دهندگان وب، پاسخ تمام سوالات خود را خواهید یافت.
ویژگیهای این دوره
- تمامی مفاهیم به زبان ساده بیان شدهاند و برای کسانی که هیچ اطلاعاتی از برنامه نویسی ندارند هم مناسب است.
- دوره بر اساس موضوعات مختلف طبقه بندی شده و دسترسی به هر بخش بسیار ساده است.
- آموزشها به صورت ٪۱۰۰ رایگان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
- پشتیبانی مناسب برای این دوره ارائه میشود. کافیست سوالات خود را کامنت کنید.
پس حالا آماده شوید تا وارد اولین بخش آموزشی دوره یعنی دستهبندی و معرفی زبانهای تحت وب شویم.
زبان برنامهنویسی تحت وب چیست؟
برنامهنویسی تحت وب به کدنویسی و تولید نرمافزار با زبانهایی گفته میشود که برای اجرا به محیط مرورگر و اینترنت احتیاج دارند.
به زبانهای برنامهنویسی که برای تولید این نوع نرمافزار ها یا طراحی وبسایت نیاز است، زبان برنامه نویسی تحت وب میگویند.
زبانهای برنامهنویسی تحت وب به دو دستهی جامع تقسیم میشوند: back-end و front-end
برنامه نویسی وب را از کجا شروع کنم؟
در برنامه نویسی وب شما میتوانید تصمیم بگیرید که در چه زمینهای فعالیت کنید: back-end، front-end یا هر دوی آنها. تصمیم شما هر کدام از این سه مورد که باشد باید ابتدا با بخش front-end شروع کنید.
Front-end چیست؟
front-end بخشی از سایت یا نرمافزار است که کاربر با آن در ارتباط است و آن را میبیند. همین صفحهای که الان در حال مشاهدهی آن هستید، تمام استایلها، رنگها، سبک دکمهها، ظاهر منو و… جزو بخش front-end سایت محسوب میشوند.
زبانهای مورد استفاده در برنامه نویسی Front-end
همانطور که گفته شد برای ایجاد رابط کاربری و ظاهر سایت از زبانهای Front-end استفاده میشود.
در اینفوگرافیک زیر توضیح داده شده است که برای شروع این بخش باید به ترتیب چه زبانها یا پلتفرمهایی را بیاموزید.
شاید در نگاه اول با دیدن نام این مهارتها آن هم فقط برای front-end کمی مایوس شوید. اما لازم است بدانید نیازی نیست همهی آنها را یک دفعه یاد بگیرید تا (بعد از چند سال یادگیری!) وارد بازار کار شوید.
کافی است به سراغ CSS ،HTML و بعد آشنایی اولیه با جاوا اسکریپت بروید. در این زمان شما مهارت لازم برای طراحی بخش ظاهر سایت را دارید. میتوانید وارد بازارکار شوید و در کنار خبرهها تجربه کسب کنید.
بعد از مدتی که تصمیم گرفتید حرفهای تر باشید به سراغ بخش حرفهایتر یادگیری بروید و با فریمورکهای مورد نیاز خود آشنا شوید. ممکن حتی به چند مورد از موارد بالا هیچگاه احتیاج پیدا نکنید و اصلاً به سراغ یادگیری آنها نروید.(مثلا من خودم از jQuery متنفرم و هیچ وقت به سراغش نرفتم.)
Back-end چیست؟
بک اند بخش نهان یک وبسایت است. بخشی که به پردازش، محاسبه و ذخیرهی اطلاعات می پردازد ولی ظاهری برای نمایش به کاربر ندارد. برای مثال زمانی که روی ستارههای امتیاز دهی کلیک میکنید، کدهایی هستند که عدد امتیاز شما را دریافت کنند با میانگین قبلی پردازش کنند و میانگین جدید را به دست آورند.
سپس این عدد را در دیتابیس (جداولی برای ذخیره سازی اطلاعات) ذخیره میکنند. طریقهی نمایش این ستارهها اینکه به چه رنگ و شکلی باشند بخش فرانت اند و عملیات پردازشی برای دریافت و ذخیرهی امتیاز ها بخش بک اند محسوب میشود.
زبانهای مورد استفاده در برنامه نویسی back-end
همانطور که گفته شد برای ایجاد بخش پردازشی سایت، از زبانهای back-end استفاده میشود.
در اینفوگرافیک زیر توضیح داده شده است که برای شروع این بخش باید به ترتیب چه زبانها یا پلتفرمهایی را بیاموزید.
طبق تصویر بالا ابتدا باید یکی از زبانهای برنامهنویسی را (با توجه به کاربرد و علاقه) انتخاب کنید. بعد به سراغ یادگیری مفاهیم آن بروید و با انجام پروژههای تمرینی خود را حرفهای کنید.
سوالی که معمولاً در این مرحله ایجاد میشود این است نمیدانید با چه زبانی شروع کنید. پیشنهاد میکنم زیاد وسواس به خرج ندهید و زمان را برای انتخاب زبان تلف نکنید. راجعبه زبانها تحقیق کنید و یادگیری را شروع کنید. زیرا قرار نیست کل یادگیری شما به همان یک زبان ختم شود!
بعد از آموختن یک زبان برنامهنویسی باید به عنوان یک برنامهنویس حرفهای به مباحث مختلفی مثل امنیت، کار با پایگاه داده و… آشنا باشید. اما لازم نیست نگران باشید. این تصویر شامل مواردی است که باید در طول عمر خود بیاموزید! لازم نیست همهی آنها را در شروع کار یاد بگیرید. هر وقت به موقعیتی برخوردید که احتیاج به یادگیری یکی از مهارتها بود به سراغ آن بروید.
تا به اینجا سعی کردم مسیر ورود به برنامه نویسی تحت وب را برای شما روشن کنیم. ممکن است بسیاری از اصطلاحات یا اسامی کمی عجیب و گنگ به نظر برسند اما نگران نباشید.به مرور تک تک مباحث را برای شما خواهم گفت و آموزش آنها را قرار خواهم داد. هر جا که ابهام یا سوالی بود در بخش نظرات مطرح کنید. من در سریعترین زمان پاسخگوی شما خواهم بود.
بیشتر بدانید: https://en.wikipedia.org/wiki/Front_end_and_back_end